Megosztás

Mennyi? Milyen? Hogyan?

Hogyan készül az Otti kő?

Kérem tekintsék meg ezt a filmet, amelyet egyik kedves vásárlónk készített gyárlátogatása kapcsán. Készítette:Kertész Kristóf Műhelytitkok az Otti burkolatról avagy, hogyan készül a csoda? https://www.facebook.com/otthonkommando/videos/237939177216553/?epa=SEARCH_BOX

Kandallók

Kérdések kandalló építéshez. 10 szempont, választás előtt. 

Valójában a tűzterek "évszakos szezonja" lejár tavasszal. Ha ősszel nem kezdtél bele a kandallód építésébe, akkor valószínűleg nem is fáztál idén. Vagy nincs kész álmaid palotája? Az ideálisan üzemelő fűtés leendő megvalósításának gondolatát a tervezés- építkezés elején érdemes latra vetni, mivel a "családi tűzhely" az életterünk központja lesz. Íme pár szempont( őszinte kérdés) a tervezéshez:

kandalló

kandallo1. Kandallót akarok egyáltalán?

2. Esztétikai tárgy lesz, vagy funkcióval rendelkezik?

3. Hány légköbmétert akarok befűteni?

4. Megfelelő a kéményem ehhez a teljesítményhez? Illetve milyen kéményt terveztessek, amely a füst szállításához megfelelő kapacitással rendelkezik. Hol legyen a tisztítónyílás? Át fogja venni a kéményseprő?

5. Nyílt-, vagy zárt tűztérben gondolkodjak?

6. Ha zárt tűzterű kandallót építtetek, akkor külső levegő- bevezető csatornát már az építkezés kezdetétől terveznem kell!? Igen...

7. Egy nappalit akarok befűteni, vagy két teret? Esetleg többet? Vagy az egész házat?

8. Lesz alternatív lehetőségem más fűtési típus választására, és a kandalló csak kiegészítő lehetőség számomra?

9. Ha több helyiségben szeretném a hőt eloszlatni, akkor a vízköpenyes, illetve légfűtéses kandallók közül melyiket válasszam? Mindenképpen folytonégő készülékre van szükségem, vagy elég a hobby- kandalló számomra?

10. És még sok- sok megvitatásra alkalmas szempont: Esztétika? Stílus? Méret? Meg van oldva a fa- tárolása? Kényelem? Biztonság? Ár?

kandalloepites

Nos, ha végig gondolod...érdemes most kezdeni a kandallóépítést. Hogy a nyár, és az ősz ne a bontással induljon, hanem az építéssel!

Az Otti kandallók tervezése, alapanyagai, és építése nagy körültekintéssel, szakemberek bevonásával zajlik, mert nem felejtjük el, hogy ez: a családi tűzhely!

 

kő kandalló

Kandalló elemek- burkolatok, párkányok, díszek, kandalló rács... minden ami fontos!

A kandallók soha nem látott reneszánszukat élik Magyarországon. Az elmúlt egy- két évtizedben sorra jelentek meg különböző technikai és stílusbeli változatosságokat mutató termékek.

Nyílt tűzteres kandallók:

rusztikus kandallóTöbbek között ismertté vált, hogy vannak nyílt tűzterű kandallók, ami kandalló szellőző rácstulajdonképpen a kémény alá "szerkeztett" építmény, melynek a belseje samott téglával, vagy agyaggal, végső esetben jó minőségű bontott téglával van kirakva, a külső burkolata pedig tetszés szerint kő, márvány, műkő, tégla, vagy ( illetve és ) vakolat.

 

Ezek rendkívül alacsony hatásfokkal rendelkező fűtőalkalmatosságok, az elégő fahasábok energiájának nagy része ugyanis a kéményen keresztül eltávozik. A tűz folyamatosan érintkezik a szoba levegőjével, állandóan fogyasztja, és szárítja azt. Balesetveszélyes is, mivel a parázs könnyen kipottyanhat a parkettára, szőnyegre, stb.  Viszont gyönyörű, mert a tűz látványa a hatalmas égéstérben páratlan látványt nyújt.

Kandallóelemek, burkolatok-Otti

Zárt égésterű kandallók: Technikailag jóval fejlettebb típusok, a tűztér - mint a nevéből kitűnik- zárt, a szoba levegőjével nem érintkezik. Ha szakszerűen járunk el, akkor az építkezés- felújítás elején egy külső levegő- bevezető csövet építünk be, hogy a tűztér által felmelegített szobalevegőt ne szárítsa ki a kandalló. Ha ez nincs, gyakori szellőztetés szükségeltetik.

 

modern kandalló

 Ezeknek a kandallóknak előnye, hogy jóval gazdaságosabb üzemeltetni, mint a nyílt tűzteres konstrukciókat, az energia "csak" kb 30%- ban illan el. Jobban tárolja a hőt is, és ráköthetjük a központi fűtés rendszerre is! A sok technikai megoldás közt említésre méltó így a vízköpenyes kandalló, ami erre alkalmas.

 

rusztikus kandalló

Mindenesetre a zárt tűzteres kandallók burkolása jóval könnyebb, és
szabadabb anyaghasználatot tesz lehetővé, inkább burkoló- kőműves szakma, mint kályhaépítő, bár őszintén megvallva azért én itt is szakemberre bízom az építést, mert lehetnek baklövések!

 

kandallók

Az Otti burkolatok egy része síkburkolat, vagyis a kandallók "mezőit" burkolhatjuk vele. Másik része szalagburkolat, vagyis vízszintes, és

függőleges tagolásokat, szerkezeti elemeket alakíthatunk ki belőle. (párkányok, kőkeretek, kandallórács, sarokelemek, sztb.)

design kandalló

kandallóburkolatok, kövek

kandalloepites

kandallóépítés

kandalló

 

Tekinse meg galériánkat!

Tekintse meg kandallókhoz ajánlott burkolatainkat!