Megosztás

Mennyi? Milyen? Hogyan?

Milyen a fagyállósága,kopásállósága,vagy éppen az anyag minősége?

Burkolólapjaink, térelemeink mind hazai bányákból származó kiválló minőségű szelektált kvarc adalékanyagokból ,a legerősebb 52,5 N/mm2 nyomószilárdságú portlandcementből, és az olaszországi Mapei adalékszereiből, betontechnológiai kiegészítő anyagaiból (adalékszerek, szálerősítőanyagok,stb.) állnak. A színezőanyagok természetes UV- álló vasoxidok. Betontechnológiábol felkészűlt szakemberek,és állandó fejlesztés a titka, hogy ilyen kiválló minőségű termékek kerűlnek ki gyárunkból, melyek egy része CE minősítéssel is rendelkezik. Két centiméter feletti lapvastagság felett vízszintes felületen is teljesen fagyállóak a burkolatok, de az impregnálás -felületkezelés javasolt, mert a vörösbor, kóla, kávé, valamint a zsírok- olajok nyomot hagyhatnak a padlón, valamint a beszivárgó csapadék erodálhatja a fugát, és a burkolat alatti aljzatot! Lapjaink tulajdonságban hasonlítanak a természetes tömött mészkő- illetve travertín burkolatokra. Impregnáláshoz, és felületkezeléshez mi a Mapei kiválló anyagain kívül saját forgalmazású Concrete Shield Gpur, és MC felületkezelő szereket ajánljuk. Kitettséghez, igénybevételhez kellő felületkezelőszerekkel kapcsolatban keresse kollégáinkat! Kopásállóságban az Otti burkolatok a tömött mészkövek, márványok tulajdonságaihoz hasonlóak, és rendkívűl hosszú időn keresztül megőrzik jellegüket. Egészen más tulajdonsággal bírnak mint a greslapok, mázas kerámiák. Érdekes ugyanis, hogy egy-egy véletlen mechanikai sérülés a felületen nem eredményezi feltétlenül a burkolat teljes megsemmisülését, inkább csak fokozza az antik hatást. A nagyobb forgalomnak kitett helyeken- mint például vendéglátó helyeken- az Otti kövek felülete enyhén kifényesedik, ahogy a hagyományos terrazzókon, vagy a mészkőpadlókon tapasztaljuk. Ez nem hiba! Olyan tulajdonság, amely a természetes kövekre is jellemző, fokozza a természetességet! A burkolólapok felső kéregrétege (kopóréteg) anyagában színezett, vagyis elnyűhetetlen! A magbeton egy szürke réteg, amely alap- hordozófelületnek fogható fel, és szintén rendkívül erős anyag!  Figyelem! A betonban lévő cement tulajdonképpen "mészkőklinker", vagyis a természetes kövekhez hasonlóan gyengén bírja a savakat, erős lúgokat. Takarításukhoz csak alapos felületkezelés után használjunk vízkőoldót, vagy sósavat, hipót, erős vegyszert!

Ne hanyagoljuk el a kerítést!

2017.07.17.

Ne hanyagoljuk el a kerítést!

Az épített kerítések sokszor dekoratív kövekből, téglából épülnek. De van hogy a szerkezet burkolása még hátra van, mivel a szerkezet építőanyaga zsalukő, vakolt tégla vagy öntött beton.

Kerítések, támfalak, parapetek

 

A legideálisabb esetben kolbászból van a kerítés. Sajnos ebben nem tudunk segíteni!

Viszont az épített kerítések megtervezése, alapanyagainak gyártása- szállítása, és szükség esetén a kivitelezése is: úgymond hazai pálya.

A kerítés felépítése alapvetően a következő alapegységekből áll: 1. alap, 2. lábazat, 3. oszlopok, 4. oszlopok közti tagok, 5. fedlapok a lábazatra, és az oszlopokra, 6. egyéb kellékek( kis- és nagykapu, oszlopok közti elemek kovácsoltvasból, lécekből, stb.)

Az építésekor döntsük el, hogy eleve vágott,- terméskőből, téglából, klinkerből, egyéb anyagból építjük fel a kerítést, vagy egyszerűbb zsaluelemekből, netán…ami van! Utóbbi esetekre burkolatot ildomos tenni, amely burkolat esztétikailag még szebb is lehet, mint a természetes építőanyagok.

Hogy miért? Mert nem minden tégla szép színében, megjelenésében, nem minden agyag fagyálló, és faragott követ sem „találni” egyszerűen, nem beszélve az áráról, és a kivitelezés nehézségeiről.

Az Otti kövek 2-3 cm,- néha 5 cm- es vastagságú elemek, amelyek sokoldalúan felhasználhatók kerítés, támfal, határoló, vagy parapetfal burkolásakor. A sík felületek fordulóihoz 90 fokos sarokelemeket gyártunk, a tökéletes összhatás eléréséhez. A falsávokat, oszlopokat óvni kell az időjárás romboló hatásaitól, ezért az ilyen lezárásokat Otti fedkövekkel, „oszlopsapkákkal” oldjuk meg. Fedkövekről a 33. oldalon részletesen olvashatsz!

 

Tipp: A támfalak -a kerítéssel ellentétben- tömbszerű, sokszor tagolatlan építészeti megoldások, amelyek legtöbbször inkább funkciót hordoznak, semmint esztétikát. Miért is? Otti kövekkel ezt is áthidaljuk!

Egy támfal rendszerből lehet függőkert, vagy tagolt, romantikus, mediterrán utcácska. A támfalak közti részeket töltsük ki futónövényekkel, bokrokkal, virágokkal, vagy éppen építsünk Otti kövekből kis sétányt. A Pietra Antik Mészkőből tipegő is készíthető! A szintkülönbségeket Otti lapokkal fedett lépcsővel hidaljuk át! Így mindjárt más az összkép…

vissza

Hozzászólások