Megosztás

Mennyi? Milyen? Hogyan?

Milyen a fagyállósága,kopásállósága,vagy éppen az anyag minősége?

Burkolólapjaink, térelemeink mind hazai bányákból származó kiválló minőségű szelektált kvarc adalékanyagokból ,a legerősebb 52,5 N/mm2 nyomószilárdságú portlandcementből, és az olaszországi Mapei adalékszereiből, betontechnológiai kiegészítő anyagaiból (adalékszerek, szálerősítőanyagok,stb.) állnak. A színezőanyagok természetes UV- álló vasoxidok. Betontechnológiábol felkészűlt szakemberek,és állandó fejlesztés a titka, hogy ilyen kiválló minőségű termékek kerűlnek ki gyárunkból, melyek egy része CE minősítéssel is rendelkezik. Két centiméter feletti lapvastagság felett vízszintes felületen is teljesen fagyállóak a burkolatok, de az impregnálás -felületkezelés javasolt, mert a vörösbor, kóla, kávé, valamint a zsírok- olajok nyomot hagyhatnak a padlón, valamint a beszivárgó csapadék erodálhatja a fugát, és a burkolat alatti aljzatot! Lapjaink tulajdonságban hasonlítanak a természetes tömött mészkő- illetve travertín burkolatokra. Impregnáláshoz, és felületkezeléshez mi a Mapei kiválló anyagain kívül saját forgalmazású Concrete Shield Gpur, és MC felületkezelő szereket ajánljuk. Kitettséghez, igénybevételhez kellő felületkezelőszerekkel kapcsolatban keresse kollégáinkat! Kopásállóságban az Otti burkolatok a tömött mészkövek, márványok tulajdonságaihoz hasonlóak, és rendkívűl hosszú időn keresztül megőrzik jellegüket. Egészen más tulajdonsággal bírnak mint a greslapok, mázas kerámiák. Érdekes ugyanis, hogy egy-egy véletlen mechanikai sérülés a felületen nem eredményezi feltétlenül a burkolat teljes megsemmisülését, inkább csak fokozza az antik hatást. A nagyobb forgalomnak kitett helyeken- mint például vendéglátó helyeken- az Otti kövek felülete enyhén kifényesedik, ahogy a hagyományos terrazzókon, vagy a mészkőpadlókon tapasztaljuk. Ez nem hiba! Olyan tulajdonság, amely a természetes kövekre is jellemző, fokozza a természetességet! A burkolólapok felső kéregrétege (kopóréteg) anyagában színezett, vagyis elnyűhetetlen! A magbeton egy szürke réteg, amely alap- hordozófelületnek fogható fel, és szintén rendkívül erős anyag!  Figyelem! A betonban lévő cement tulajdonképpen "mészkőklinker", vagyis a természetes kövekhez hasonlóan gyengén bírja a savakat, erős lúgokat. Takarításukhoz csak alapos felületkezelés után használjunk vízkőoldót, vagy sósavat, hipót, erős vegyszert!

Fedkő- megóv, elfed, ékesít!

2018.08.21.

Fedkő- megóv, elfed, ékesít!

Kerítések, medencék, támfalak, ablakpárkányok, de parapetek, oszlopok, oromfalak, kémények felső részeit is meg kell óvnunk az időjárás romboló hatásaitól. Milyen erózió érhet egy falat, és hogy védjük meg ezeket az építményeket?

fedkőAz eső, illetve az olvadó hó áztató hatása idővel kikezdi a vízszintes falsávokat, de még az "átlagos" betont is. A falba szivárgó víz megfagy, majd felolvad, így szétfeszíti a porózus anyagokat. A fizikai behatások ellen persze fedéssel, szigeteléssel tehetünk, erre több lehetőség kínálkozik!

fedkő

Cserépfedés: sátortetős épületeket, esetleg kerítést boríthatunk cseréppel, palával, zsindellyel. A víznek elfolyást kell biztosítani, ezért a cserepeknek leejtést kell adni természetesen.

Szigeteléssel: Lapostetők, vízszintes felületek kenhető szigeteléssel való beborításával. Azonban azt tudni kell, hogy a kenhető, vagy lemezes szigetelőanyagok kevésbé bírják az uv-sugárzást. Idővel elindul az anyag öregedése, repedése, és a víz utat talál. Ezen kívül esztétikailag sem egy tökéletes megoldás.

ottiBádogozás: a festett alumínium, réz, illetve horganylemezek tökéletesen fedik a falsávokat, viszont fizikailag sérülékenyek. Bizonyos építészeti stílusok kifejezetten kedvelik ezt az alkalmazást, például a Bauhaus, vagy a minimál.

Fedlapok betonból, illetve kőből: A legnagyobb lehetőséget kínáló- és egyben a legdekoratívabb megoldás, ha mészkőből, tufából, szürke- vagy színezett betonból készült elemeket használunk. A méretre gyártott fedlapok találkozásánál a fugákat speciális habarccsal, rugalmas hézagkitöltővel kell illeszteni. A fedkövek a falsávokon nyúljanak túl, lehetőleg mindkét oldalon 4-7 centiméterrel. (Nagyobb méretek esetén ez a túllógás több is lehet ennél.)

fedkő

Ajánlott a fedkövek hosszú éleivel párhuzamosan (a szélektől számított 1,5-2 centiméterrel beljebb) vízorrt marni, amely egyfajta cseppentő lesz. A lecsorgó csapadék így nem áztatja a falat, mert ez a horony távol tartja tőle azt.

fedlap

fedkő kerítésre, támfalra

kerítésfedkő, oszlop

vissza

Hozzászólások