Megosztás

Mennyi? Milyen? Hogyan?

Milyen a fagyállósága,kopásállósága,vagy éppen az anyag minősége?

Burkolólapjaink, térelemeink mind hazai bányákból származó kiválló minőségű szelektált kvarc adalékanyagokból ,a legerősebb 52,5 N/mm2 nyomószilárdságú portlandcementből, és az olaszországi Mapei adalékszereiből, betontechnológiai kiegészítő anyagaiból (adalékszerek, szálerősítőanyagok,stb.) állnak. A színezőanyagok természetes UV- álló vasoxidok. Betontechnológiábol felkészűlt szakemberek,és állandó fejlesztés a titka, hogy ilyen kiválló minőségű termékek kerűlnek ki gyárunkból, melyek egy része CE minősítéssel is rendelkezik. Két centiméter feletti lapvastagság felett vízszintes felületen is teljesen fagyállóak a burkolatok, de az impregnálás -felületkezelés javasolt, mert a vörösbor, kóla, kávé, valamint a zsírok- olajok nyomot hagyhatnak a padlón, valamint a beszivárgó csapadék erodálhatja a fugát, és a burkolat alatti aljzatot! Lapjaink tulajdonságban hasonlítanak a természetes tömött mészkő- illetve travertín burkolatokra. Impregnáláshoz, és felületkezeléshez mi a Mapei kiválló anyagain kívül saját forgalmazású Concrete Shield Gpur, és MC felületkezelő szereket ajánljuk. Kitettséghez, igénybevételhez kellő felületkezelőszerekkel kapcsolatban keresse kollégáinkat! Kopásállóságban az Otti burkolatok a tömött mészkövek, márványok tulajdonságaihoz hasonlóak, és rendkívűl hosszú időn keresztül megőrzik jellegüket. Egészen más tulajdonsággal bírnak mint a greslapok, mázas kerámiák. Érdekes ugyanis, hogy egy-egy véletlen mechanikai sérülés a felületen nem eredményezi feltétlenül a burkolat teljes megsemmisülését, inkább csak fokozza az antik hatást. A nagyobb forgalomnak kitett helyeken- mint például vendéglátó helyeken- az Otti kövek felülete enyhén kifényesedik, ahogy a hagyományos terrazzókon, vagy a mészkőpadlókon tapasztaljuk. Ez nem hiba! Olyan tulajdonság, amely a természetes kövekre is jellemző, fokozza a természetességet! A burkolólapok felső kéregrétege (kopóréteg) anyagában színezett, vagyis elnyűhetetlen! A magbeton egy szürke réteg, amely alap- hordozófelületnek fogható fel, és szintén rendkívül erős anyag!  Figyelem! A betonban lévő cement tulajdonképpen "mészkőklinker", vagyis a természetes kövekhez hasonlóan gyengén bírja a savakat, erős lúgokat. Takarításukhoz csak alapos felületkezelés után használjunk vízkőoldót, vagy sósavat, hipót, erős vegyszert!

A kőnek lelke van, ezért ápolni kell! Burkolatok védelme Otti módra

2016.12.02.

A kőnek lelke van, ezért ápolni kell! Burkolatok védelme Otti módra

Általában a különböző természetes kő-, beton-, műkő termékek kisebb- nagyobb mértékben szívják a vizet. A vízzel kevert öntvények,- mint a beton is- kötéskor az elpárolgó keverővíz helyén kapillárisokat tartalmaznak. Minél nagyobb mennyiségben tartalmaz a keverék vizet, annál nagyobb a porozitás, mely ennek a kapilláris rendszernek köszönhető.

A természetes üledékes kőzetek évmilliók alatt a nyomástól, és az összetevőktől, egy kialakult szerkezettel rendelkeznek, melyek hasonlítanak a mai mesterséges öntött anyagokéra. Kissé túlzóan azt is állíthatjuk, hogy a beton, illetve a műkő, az időben felgyorsított kőzetképződés egy formája! A természetben a mészkövek, márványok, breccsák, konglomerátumok, vagy éppen a homokkő pontosan ennek a kialakulási szisztémának a természetes változatai. Említettük a nyomást, és az időt is. A mai építőipari környezetben idő nincs (kevés) a nyomást pedig a különböző technológiai lépések helyettesítik, sokszor napok alatt.

 A természetben legkevésbé a vulkanikus kőzetek( gránit, bazalt) szívják a vizet, persze a tufásodott kövek jobban. (pld: riolit tufa)

A mi szempontunkból a legfontosabb beszélnünk a betonelemekről, vagy a műkövekről. Itt általában figyelembe kell venni, hogy a kötőanyag a cement, aminek a kötéséhez és a hidratáció létrejöttéhez víz kell. A víz egyfajta közvetítő anyag, ami egy részről azért fontos, mert azon keresztül  jönnek létre a kovalens kötések is, másrészről azért, mert a megfelelő tartalmú víz segít hozzá, hogy bedolgozható legyen az anyag. Amikor elindul a kötés, majd később a szilárdulás, akkor a víz elpárolog, a kapilláris hálózaton belül. Ezt úgy képzeljük el, mint a testben az érhálózatot. A kapilláris rendszeren, tehát képes közlekedni a víz!

Impregnálás és felületkezelés
                                                                                                   
Ha el akarjuk kerülni, hogy a víz bejusson a betonba, és az anyag ne fagyjon szét, illetve a különböző szennyező anyagok, zsírok olajok, kóla, vörösbor, kávé… stb. ne tudja beszínezni a felületet, akkor az impregnálás és felületkezelés lehet a megoldás. Itt rögtön felvetődik két olyan fogalom, ami között különbséget kell tenni. Az impregnálás gyakorlatilag azt jelenti, hogy távol tartjuk a kezelendő felületünktől ezeket az anyagokat. Az impregnálók általában eltűnnek a felületen, beszívódnak és úgy töltik ki a kapilláris kamrákat.

 A felületkezelés, ezzel szemben az, amikor a beton,- műkő felületén képezünk egy vékony réteget, ami nem csak beszívódik,de látható marad. A felületkezelő szerek általában ipari anyagok, és a felszínt esztétikailag, valamennyire módosítják. Tehát létrejön egy  vékony „hártya” a felületen, amely szemmel is érzékelhető. Ez burkolattól függően lehet fényes, selyemfényű, vagy matt hatású.  Számos különböző kisebb nagyobb cég foglalkozik impregnáló szerekkel, és felületkezelő anyagokkal. Nyilván az összeset felsorolni lehetetlen! Kár kísérletezni az összes gyártó között. Ha az ember megtalálja a megfelelő anyagot, akkor érdemes ezt az anyagot minél jobban kitapasztalni! Mi ugyanúgy, mint a ragasztásnál, fugázásnál, itt is MAPEI termékeket szoktunk javasolni! Valamint a  Smiling House szilikon alapú termékeit is javaslom.

A MAPEI-től a StainProtection impregnáló anyag beszívódik a felületbe, és meghagyja a felületnek az eredeti színét, szín mélységét, struktúráját, árnyalatát. A Stain Protection egy általános impregnálószer, melyet főleg falfelületeken vízlepergető, és kosztaszító tulajdonsága miatt használunk kül- és beltérben.

.  A SmileingHouse termékek, amik szilikon alapú felületkezelő szerek és leginkább valamennyire színben és struktúrájában befolyásolják a felületek milyenségét, legtöbbször színelmélyítő hatásúak, pld a Deep Shine.

Mapei termék a kétkomponensű Mapefloor Finish58w szaténfényű felületkezelő. Ez főleg vízszintes területek kezelésére alkalmas beltérben, mert a padlónak jól áll az enyhén selyemfényű hatás.

Az I600w egy fényesebb megjelenésű, két komponensű felületkezelő gyanta, amely viszont jelentősen befolyásolja a burkolat megjelenését!

Van aki nem köt kompromisszumokat, és a tökéletes felületkezelő szerre vágyik. Ilyenkor a Concrete Shild (G Pur)enyhén fényes, vagy a mattítóval (G matt) tompított változatát ajánljuk. Az összes eddig említett impregnáló, vagy felületkezelő szerhez képest a Concrete Shild maximálisan hosszútávú védelmet ad a kőnek, nem engedi beszivárogni a vörösbort, kólát, olajat, hipót, de még az enyhe savakat sem! Sajnos árban is kissé drágább mint a többi felsorolt anyag, de ezt a felületkezelő szert nem kell két- három évente újra felhordani, és ipari körülmények közt is védelmet nyújt! Rendkívül erős filmréteget képez az Otti köveken! Felhordását hengerrel, vagy ecsettel végezzük, viszont tiszta száraz ronggyal enyhén bedörzsöljük a felületbe, és visszatöröljük a felesleges mennyiséget. Így lesz kevésbé fényes az összhatás. 

Egy példa a fényes felületkezelésre, ahol a Concrete Shild G Pur- Gmatt keveréket felhordás után nem töröltük vissza:

És a felület visszatörléses technikával...jóval mattabb összhatást eredményez:

Viaszok

Ennél a témánál mindenképpen említést kell tenni a viaszokról is. A metálviaszok nem természetes anyagok, ezek ipari viaszok- korszerű termékek. Viszont viaszolt fenyőbútort már mindenki látott, így el tudjuk képzelni ennek az anyagnak a megjelenését. A Terrazzóknál és a sima felületű burkolatoknál alkalmazzunk viaszt, ami dekoratív megjelenést biztosít a burkolatnak, szó szerint „jól áll neki”.. Ebben az esetben a félfényes Mapelux Opaca vagy a fényes Mapelux Lucida segédanyagban nem csalódunk, igazán igényes megjelenést biztosít exkluzív padlónknak!.

Az impregnáló és felületkezelő anyagokat is festőszerszámokkal lehet a felületre felvinni, mint például ecsettel, hengerrel. A viaszok esetében a takarításkor használatos „mop”- pal érdemes próbálkozni, amely egyenletesen, nagy felületen képes eloszlatni az anyagot.

vissza

Hozzászólások