Megosztás

Mennyi? Milyen? Hogyan?

Hogyan készül az Otti kő?

Kérem tekintsék meg ezt a filmet, amelyet egyik kedves vásárlónk készített gyárlátogatása kapcsán. Készítette:Kertész Kristóf Műhelytitkok az Otti burkolatról avagy, hogyan készül a csoda? https://www.facebook.com/otthonkommando/videos/237939177216553/?epa=SEARCH_BOX

Burkolás, de hogyan?

» Milyen anyagokkal burkoljak? Hol tudom megvásárolni ezeket?

Egy ilyen kisebb lélekzetű tájékoztató nem tud kitérni a kő- és betonlapburkolás minden apró mozzanatára, -és adott élethelyzetből fakadó megoldására- viszont útmutatásul szolgálhat egy- egy rétegrend kialakításához, illetve a szükséges anyagokhoz, és a burkolási fázisok megtervezéséhez.

Az aljzatbeton előkészítése:

Van, hogy a burkolás előtt felületkialakításra van szükség. Ilyenkor a pár centiméterben teríthető esztricheket, vagy a pár miliméterben önthető aljzatkiegyenlítőket használjuk. A burkolás előtt az aljzat stabil előkészítéséhez a Mapei esztrich-betonokat ( Topcem vagy Mapecem) 4-6 cm vastagságban terítjük. Ezek C25-C30-as nyomószilárdságú anyagok, nem szükséges vasalni, ha elég stabil az alaplemez, és a dilatációs zónák határozottak. (Háromféle esztrich készítési módszer létezik: tapadó,-csúsztatott-és úsztatott esztrich) Míg a hagyományos zsákos esztichek kötésére több napot kell várni, a Topcemnél már 24 óra, a Mapecemnél 3 óra száradás után megkezdhetjük a burkolást!

Ha a szerelőbetonon, alaplemezen, kapott (burkolásra szánt aljzaton) repedések jelentkeznek, esetleg kifagyás, megégés, szennyeződés látható, akkor semmiképpen sem szabad elkezdeni a burkolást! Kérjen szakvéleményt az Otti csapattól, az info@ottiburkolat.hu, vagy a general@ottiburkolat.com email címen!

Alapozás:

Sorell Primer Uni, vagy Deep, esetleg Primer G – mélyalapozóval átkenjük az esztrich felületét ecset- vagy hengerfelhordással, s így pormentes erős tapadófelületet kapunk. Ez az alapozó fázis rendkívül fontos a ragasztóanyagok megfelelő víztartása szempontjából, és az alapozó nagyban fokozza a tapadást az aljzat és a burkolatragasztó között.

Egyéb helyzetekben szükség lehet vízszigetelésre is! Kérjen szakvéleményt az Otti Csapattól!

 

Ragasztás padlófelületen

 Sík felületen általában az Otti kövekhez a Sorell Maxiflex, vagy Innoflex (esetleg Multiflex), vagy KERAFLEX MAXI S1, Keralastic, Elastorapid ragasztót használjuk. Ez egy fagyálló, flexibilis, emelt minőségű csemperagasztó legfőképpen padlóra és kő-betonlapokra. Ezt jelzi az „S” jelölés.

Ezeket az S1 jelölésű ragasztókat célzottan nehéz kőlapokra, terrakottalapokra, kerámiára fejlesztették ki.  Ez egy un. reodinamikus, kicsit gyurma-masszaszerű ragasztóanyagok, ezért amikor pl. egy nagy, 60x80 cm-es lapot belehelyezünk a ragasztóágyazatba, akkor ezek a ragasztók „vízszintesen tartják” a lapot, mert az általános habarcsokkal ellentétben kötés közben nem veszítenek a térfogatukból, nem zsugorodik, így nem fordul elő hogy száradás után másnapra megbillennek a burkolólapok.

 Sorell segédanyagok-Otti

Ragasztás oldalfalakon

Legtöbbször a Sorell Multiflex-, vagy a könnyített üvegadalékos Innoflex-,  Adesilex P9et használjuk. Szintén emelt minőségű, lecsúszásmentes fagyálló csemperagasztó. Ezek lecsúszásmentes, erős ragasztók, mivel nehéz lapok esetében gravitációval is számolni kell. A távtartáshoz, illetve több sor egyszerre történő burkolásakor keresztet, éket használjunk! A burkolandó lapok első sorát kitámasztott léccel, vagy indítóprofillal kell rögzíteni, legalább száradásig. A burkolás befejeztéhez képest huszonnégy órán belül kezdhetjük meg a fugázást.

 

Fugázás

A fuga széles színskálában létezik, mivel a burkolólapok árnyalataihoz szükséges a nagy színválaszték. Az Otti kövekhez legjobban a bézs és szürke, törtfehér, valamint a terrakotta színek illenek, a természetes kötőanyagokra hajaznak. A Sorell kőfugázók árnyalatai kifejezetten a természetes kövek (vagy természetes hatásúak) megjelenésével harmonizálnak.

Minél rusztikusabb egy kő annál inkább illenek mellé a vastagabb antik hatású fugázó anyagok. Mi ilyenkor a Sorell Stonecolor Rustic, és Stonecolor Patio rusztikus kőfugázókat használjuk leginkább. A Mapei Keracolor Rustic is alkalmas 5-50 mm fugahézagok kitöltésére. A vastagabb vagy a szabálytalan alakú lapoknál hasznos, mint pl. a Pietra Antik, vagy a Pietra Echo kövünk. Szépen illik rusztikus kövekhez kül- és beltérben egyaránt. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a viszonylag nagy méretű kvarchomok szemcsék (a fugázó töltőanyaga ) nagy mértékben roncsolják a takarítószerszámokat- de megéri!

Ugyanakkor beltérre az Ultracolor Plus-t ajánljuk, amely 2-20mm fugahézag kitöltésére alkalmas, fokozott terhelhetőségű, penészesedés, és kivirágzás mentes jól takarítható anyag. Fürdőszobákba, konyhákba, vendéglátóhelyekre, nappalikba ezt ajánljuk. A természetes kövekhez mi legtöbbször a jázmin vagy a bézs színt ajánljuk, de választhatnak a különféle terrakotta, korall és cementszürke, illetve az extravagáns signal színek közül is.

 A fugázás végeztével, a kikeményedés után enyhe fugafátyol keletkezik a lapok felületén. Ennek feltakarítása történhet víz és ételecet segítségével, (van, aki meghagyja, mert antik hatást nyújt.) illetve a Keranet nevű fátyol eltávolító anyaggal. Poralakban ipari mennyiségekhez szokták ajánlani, de létezik kisebb kiszerelés, szórófejes flakonban.

Impregnálás

Az Otti burkolatok esetében csakúgy mint a mészköveknél, vagy a cottó lapoknál szükséges- javasolt az impregnálás. Beltérben azért hasznos impregnálni, hogy a konyhai zsírok, vörösbor, kávé, kóla… stb. ne szennyezzék el a felületet. Kültérben az impregnáló anyagok a víz beszívódását is megakadályozzák, ellenállóbbá teszik a burkolatot.

A Sorell Wall Protection és a  Mapecrete Stain Protection általános impregnáló anyag, mely beszívódik a kőbe, fugázóhabarcsba, de a felületén nem jelentkezik, tehát látványban nincs változás, viszont víztaszító, és nem szennyeződik a kő. Az impregnálószerek szerepe, hogy taszítsa a port, csökkentse a porozitást, és hidrofobizálja a burkolatok felületét. Az impregnálók nem bírják a kopást, és egy- két évente javallott újra felhordani őket. A burkolatok színét nem mélyítik el ezek az anyagok, fényt sem adnak nekik. Tulajdonképpen száradáskor a szemnek érzékelhetetlen bevonatot képeznek. Vízszintes felületen ez nem megoldás, ilyen helyzetekben erősebb, strapabíróbb felületkezelő szerekre van szükség! Sok erre alkalmas anyag létezik a piacon, mi a sok teszt, és tapasztalat után állítjuk, hogy a legellenállóbb, legtartósabb szer a Sorell GPUR+Matt. A levegő páratartalmára térhálósodó poliuretán gyanta anyag edzője a mattító, mely egyben tompítja a GPUR fényét. Erős, ellenáll a makacs szennyeződéseknek, kellemes szatén fényt kölcsönöz a lapoknak. Tudni kell azonban, hogy kissé elsötétíti, mélyíti a színeket...ami persze nem probléma.

Számos felületkezelő anyag létezik még -ezeket felsorolni is nehéz-, mi a tapasztalataink, tesztjeink során legalkalmasabb szereket ajánljuk használatra vásárlóinknak!

Természetesen e kis cikk keretében a kivitelezés néhány fontos fázisát taglaltuk, a teljesség igénye nélkül. Nem beszéltünk aljzatkiegyenlítésről, betonhibák javításáról, stb- ezen alkalmazásokról szívesen ad tájékoztatást az Otti csapata. Nálunk a felsorolt burkolási segédanyagok egész évben megvásárolhatók, természetesen Otti burkolatokkal, vagy a nélkül.

Jó burkolást kíván az Otti Manufactura, a Sorell, és a Mapei!

Burkolatragasztáshoz, fugázáshoz, felületkezeléshez, vízszigeteléshez mi a Sorell, és a Mapei segédanyagokat ajánljuk!

Sorell segédanyagok-Otti

 

Térkövek szárazburkolása: 

Az Otti térkő, a kereskedelemben kapható más hasonló termékekhez viszonyítva egy tetszetősebb, egyedibb  kőtípus. Vastagságuk 5cm a gyalogosforgalomnak kitett részeken. Ahol gépkocsiforgalom is elképzelhető, mint például garázsok környékén, közterületeken, gépkocsi beállóknál,  ott 7 cm ( kisebb köveknél esetleg 5 cm) burkolatvastagság javasolt. A térkő burkolásához betömörített kavicságyazat szükséges alapozásnak, kb 30- 35 cm vastagságban. Az alsó rétegben nagyobb szemcseméretű 0-24- es, vagy 0-30- as zúzottkő töltéssel, ( ez 25- 30 cm ) felette pedig kb 4-5 cm 0-4- es kisebb szemcsefrakciójú zúzott kővel számoljunk. Az alsó kőrétegeket tömöríteni kell lapvibrátorral, döngölőbékával, a felső kisebb zúzott kő réteget pedig vezetőléccel egyenletesen kell elteríteni.

Az erre fektetett térkő stabil lesz, nem billen oldalirányban, és nem süllyed. A térkövek közti fugát 1-4- es, vagy 0-4- es zúzottkővel, kvarchomokkal kell besöpörni.

A térkő burkolásához felhasznált zúzottkő anyagokat megbízható helyről érdemes beszerezni! A folyami kavics szemei kerekded alakúak és könnyen elmozdulhanak, ezért a szilánkosabb zúzottkő alkalmasabb a felhasználásra- mint pld: dolomit, tömött mészkő, bazalt, osztályozott kvarc, andezit, stb. A fugák kitöltésekor ( besöprés) javallott inkább 0-4- vagy 1-4- es zúzottkő anyagokat használni, a kvarchomok ellenében, mert az antikolt Otti- kövek oldalai nem illeszkednek olyan szorosan egymáshoz, mint a kereskedelemben kapható általános térkövek. A kvarchomok könnyen elfolyik, és a térkő oldalirányban elmozdulhat. Ez stabilitásban inkább a kisebb méretű kövek esetében okozhat gondot.

Az 1-4- es zúzott kő gyönyörű rusztikus, antik fugát képez az Otti- kövekkel.

Termék kategóriáink:

Ha a burkolati kategóriák közt szeretne barangolni, kattintson a címszavakra!

 

1. Térkövek, kültéri burkolatok

      1.1. Teraszburkolatok

      1.2. Térkövek

      1.3. Kültéri falburkolatok

      1.4. Lábazati kövek

2. Beltéri burkolatok

      2.1. Padlólapok

      2.2. Falburkolatok

      2.3. Pinceburkolatok

      2.4. Konyha, fürdőszoba

      2.5. Rekeszöntéses cementlapok

      2.6. Címerek, logók

      2.7. Art Deco lapok

3. Terrazzók

4. Dizájn, látszóbeton

       4.1. Mosogatók, mosdótálak

       4.2. Látszóbeton

5. Profilok, párkányok, térelemek

       5.1. Párkányok, lisztellók

       5.2. Lábazati szegélyek

       5.3. Oszlop elemek, diadalív

       5.4. Ablak, -ajtó keretek kőből

       5.5  Konzolok

6. Kerti kutak

       6.1. Álló kerti kutak

       6.1. Falikutak

7. Fedkövek

       7.1. Kerítés, -oszlop fedkövek

       7.2. Kémény fedkövek

       7.3. Támfal fedkövek

       7.4. Medence fedkövek

8. Lépcsőlapok

       8.1. Beltéri lépcső, - és homloklapok

       8.2. Kültéri lépcső, - és homloklapok

       8.3. Kerti lépcsőlapok

9. Kerti bútorok, tárgyak kőből

       9.1. Kőpadok

       9.2. Kőasztalok

       9.3. Kaspók, virágládák, tárgyak

       9.4. Ágyásszegélyek

10. Kandalló elemek

11. Dekorációk

       11.1. Dekorációk kőből

       11.2. Antikolt képkeretek

       11.3. Dekorációk fából

12. Lámpák, világítás

       12.1. Mennyezeti lámpák

       12.2. Csillárok

       12.3. Falikarok

       12.4. Képmegvilágítók

       12.5. Fel- le világító lámpák

       12.6. Wellness lámpák

13. Mapei segédanyagok ( burkoláshoz )

       13.1. Vízszigetelő anyagok, alapozók

       13.2. Csemperagasztók

       13.3. Fugázók

       13.4. Felületi impregnálók

       13.5. Egyéb anyagok, kiegészítők

>>> Vissza a főoldalra>>>